BİLDİRİ TAM METNİ YAZIM KURALLARI

15-17 Nisan 2020 tarihlerinde yapılacak olan “TBMM'nin Açılışının 100. Yılı Anısına Sosyal Bilimler Lisansüstü Öğrenci Sempozyumuna” gönderilen tam metinler Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nin yazım kurallarına uygun bir şekilde yazılması gerekmektedir.
 
VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ DERGİSİ
YAYIN İLKELERİ VE YAZIM KURALLARI
GENEL İLKELER
1. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yayın organı olan Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi uluslararası hakemli bir dergi olup yılda 4 sayı (İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış) yayımlanır. Gerektiği durumlarda bu sayıların dışında özel sayılar da yayımlanabilir.
  1. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sosyal bilimlerin tüm alanlarıyla ilgili özgün bilimsel çalışmaları yayımlayan akademik bir dergidir. Bu amaçla dergiye gönderilen makalelerin daha önce başka bir yayın organında yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekmektedir. Bilimsel toplantılarda sunulmuş olan bildiriler, bu durumun açıkça belirtilmesi koşuluyla kabul edilebilir.
  2. Derginin yazı dili Türkçe olmakla birlikte İngilizce, Arapça, Almanca, Fransızca ve Rusça gibi dillerde yazılan makaleler de kabul edilmektedir. Bu dillerin dışında yazılmış makalelerin kabulü Yayın Kurulunun kararına bağlıdır.
  3. Dergiye gönderilen makale öz, abstract, atıflar, kaynaklar ve ekler dâhil en az 4.000, en fazla 8.000 kelime olmalıdır.
  4. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’ne makale göndermek isteyen yazarların http://www.yyusbedergisi.com/ veya http://dergipark.gov.tr/yyusbed adresine üye olarak makalelerini sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Sistemde yazara/yazarlara ve makaleye ait bilgilere eksiksiz yer verilmelidir. Ancak makale sistem üzerinden hakemlere gönderildiği için sisteme yüklenen dosyada yazarın/yazarların kimliğini deşifre edici bilgiler yer almamalıdır. Makalenin hakem süreci tamamlandıktan sonra yazarla/yazarlarla ilgili bilgiler sistemden alınarak makaleye eklenecektir.
6. Makalenin, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nin web sitesine gönderilmesi, yayımı için başvuru olarak kabul edilir ve yazının değerlendirme süreci başlatılır. Birden fazla yazarlı makalelerde, yazarların telif haklarını makaleyi sisteme yükleyen yazara devrettikleri kabul edildiğinden, Yayın Kurulu yazarlardan tek tek telif hakları talebinde bulunmaz. Bu konuda sorumluluk, makaleyi sisteme yükleyen yazara aittir.
  1. Hakemlerin, “Düzeltmeler yapıldıktan sonra yayımlanabilir” raporu verdiği makalelerde, yazar/yazarlar tarafından gerekli düzeltmeler yapılmalı ve makale son şekliyle sisteme yüklenmelidir.
  2. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, gönderilen yazılarda düzeltme yapmak, yazıları yayımlamak ya da yayımlamamak hakkına sahiptir.
  3. Yayımlanması için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’ne gönderilen yazıların telif hakları dergiye devredilmiş olur.  Dergi yönetiminden izin alınmaksızın başka bir yayın organında bu yazılar yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Ayrıca yazara/yazarlara telif ücreti ödenmez.  
  4. Dergide yayımlanan yazıların hukuksal, bilimsel ve etik sorumluluğu yazara/yazarlara aittir. Yayın Kurulu ve editöryal ekip kaynaklanması muhtemel herhangi bir yasal yükümlülük kabul etmez.
DEĞERLENDİRME SÜRECİ
  1. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’ne gönderilen makaleler, ilk olarak editör tarafından derginin yayın ilkeleri ve yazım kurallarına uygunluk açısından incelenir. Uygun görülmeyen yazılar, gerekli düzeltmelerin yapılması için yazarına/yazarlarına iade edilir.
  2. Derginin yayın ilkelerine uygun olan makaleler için değerlendirme süreci başlatılır. Yayın Kurulu üyelerinin görüşü doğrultusunda makale, ilgili alanda eser ve çalışmalarıyla bilinen iki hakeme gönderilir.
  3. Yayın ilkelerine uygun olmayan makaleler hakeme gönderilmez.
  4. Makalenin yayımlanabilmesi için hakemlerden olumlu rapor gelmesi şartı aranır. Böyle bir raporda göz önünde bulundurulacak bilimsel esaslar şunlardır:
a. Araştırma yöntemi,
b. Konu bütünlüğü,
c. Bilimsel özgünlük,
d. İlgili bilim dalının terim bilgisine hâkimiyet,
e. Konuyla ilgili eski ve yeni çalışmaları görebilmek,
f. Yararlanılan kaynaklarda uygunluk ve yeterlilik,
g. Değerlendirme yapabilme ve sonuca ulaşabilme,
h. Alanına katkı sağlama,
i. Dil hâkimiyeti/anlaşılabilirlik, akıcılık.
  1. Hakem değerlendirmesi sonucu iki olumlu rapor alan makaleler yayımlanmaya hak kazanır. Hakem raporlarından biri olumlu, diğeri olumsuz olduğu takdirde makale, üçüncü bir hakeme gönderilir. Makalenin yayımlanıp yayımlanmaması üçüncü hakemin raporu belirlenir.
  2. Hakemlerden olumsuz rapor alan makaleler yayımlanmaz ve yazarına/yazarlarına iade edilmez.
  3. Hakem ve yazarların isimleri karşılıklı olarak birbirinden gizli tutulur. Hiçbir koşulda hakemlere yazar adı gönderilmediği gibi, yazarlara da hakem adları açıklanmaz.
  4. Yazarlar, hakemlerin ve Yayın Kurulunun eleştiri, öneri ve düzeltme taleplerini dikkate alırlar. Katılmadıkları hususlar varsa, gerekçeleriyle birlikte itiraz etme hakkına sahiptirler.
YAZIM KURALLARI
19. Yayımlanmak üzereVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’ne gönderilen makalelerin başında en az 150, en fazla 200 sözcükten oluşan Türkçe (Öz) ve İngilizce (Abstract) özet mutlaka bulunmalıdır. Özet içinde kaynak, şekil, çizelge vb. unsurlara yer verilmemelidir. Özetin altında en az 3, en çok 6 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilmelidir.
  1. Makalede atıf sistemi olarak APA kullanılmalıdır. Metin içi kaynak gösteriminde dipnot kesinlikle kullanılmamalıdır. Sadece açıklamalar için dipnota başvurulmalı ve dipnotlar numaralandırılmalıdır.
  2. İmla ve noktalama açısından, metnin gerektirdiği zorunlu haller dışında, Türk Dil Kurumunun güncel İmla Kılavuzu esas alınmalıdır.
  3. Dergi sistemine yüklenen makaleler Microsoft Word programında hazırlanmalı aşağıdaki değerlere uygun bir biçimde düzenlenmelidir:
Kâğıt Boyutu                                      A4 Dikey
Üst Kenar Boşluk                               2,5 cm
Alt Kenar Boşluk                                2,5 cm
Sol Kenar Boşluk                                2,5 cm
Sağ Kenar Boşluk                               2,5 cm
Yazı Tipi                                           Times New Roman
Yazı Tipi Stili                                     Normal
Yazı Boyutu (Başlık ve Metin)               11
Yazı Boyutu (Özetler)                          10
Yazı Boyutu (Dipnot)                          9
Tablo-Grafik                                      10
Paragraf Aralığı                                 Önce 6 nk, sonra 0 nk
Satır Aralığı                                       Tek (1)
  1. Microsoft Word programında bulunmayan bir yazı tipinin (font) kullanıldığı çalışmalarda, makale ile birlikte font dosyası da sisteme yüklenmelidir.
  2. Makalelerde sayfa numarası, üst bilgi ve alt bilgi gibi ayrıntılara yer verilmemelidir.
  3. Makalenin başlığı BÜYÜK harflerle ve koyu yazılmalıdır. Makale içerisindeki diğer başlıklar ise koyu ve her bir kelimenin sadece ilk harfi büyük olmalıdır.
  4. Makalenin sonunda kaynakça bulunmak zorundadır. Yararlanılan kaynaklar, yazar soyadlarına göre alfabetik olarak sıralanmalı ve yazar soyadı ve adı küçük yazılmış bir şekilde düzenlenmelidir.
Alıntı Kuralları:
1. Kitap, makale veya herhangi bir kaynak Kendi metninizde yazar soy isminden bahsedilmemişse ve tek yazarlı bir kaynak ise yazarın soyadı virgül,  basım tarihi iki nokta ve sayfa no girilir. (Örnek 1)
2. Kitap, makale veya herhangi bir kaynak Kendi metninizde yazar soy isminden bahsedilmemişse ve tek yazarlı bir kaynak ise yazarın soyadı virgül,  basım tarihi iki nokta ve sayfa no girilir. (Örnek 2-3)
Tek Yazarlı Kaynaklar
  1.       Cümle içi gösterimine ilişkin örnek
Cümle içi gösteriminde metninizde yazar hakkında bir ifade yoksa;
1. … (Vural, 2004: 27)‘de belirtildiği üzere eğitimde planlama yapmak geleceği tasarlamanın önemli unsurlarından biridir.
Cümle içi gösteriminde metninizde parantezden önce yazardan bahsedilmişse;
2. Eğitim sorunlarına değinen Sever (2003: 27 – 29) sorunların çözümlenmesi için kapsamlı çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.
Cümle içi gösteriminde metninizde parantezden önce yazardan bahsedilmişse;
3. Vural (2007: 78), günümüzde çevre kirliliğinin önemli bir sorun olduğunu belirtmektedir.
 
  1.       Cümle sonu gösterimine ilişkin örnek:
Cümle sonu gösteriminde metninizde yazar hakkında bir ifade yoksa;
… Nüfus artış hızı işsizliğin temel gerekçeleri arasında sayılabilir (Sever, 2008: 145).
Cümle sonu gösteriminde metninizde yazar hakkında bir ifade yoksa ve birden fazla eserine atıf yapılırsa;
… İnternet bağımlılığı, çağımızın önemli bir sorunudur (Ceyhan, 2008: 15; Ceylan, 2005: 20).
 
İki Yazarlı Kaynaklar
Herhangi bir kaynak iki yazarlı ise; metin içi alıntılarınız örneklerde olduğu gibi her iki yazarın da soyadlarından, eserlerin yayın tarihlerinden ve sayfa numaralarından oluşmalıdır.
  1.      Cümle içi gösterimine ilişkin örnek:
Cümle içi gösteriminde metninizde parantezden önce yazar(lar)dan bahsedilmişse:
Güven ve Kürüm (2006: 86)’de belirtildiği üzere eğitimde planlama yapmak geleceği tasarlamanın önemli unsurlarından biridir.
 
  1.     Cümle sonu gösterimine ilişkin örnek:
Cümle sonu gösteriminde metninizde yazarlar hakkında bir ifade yoksa;
… Eğitimde planlama yapmak geleceği tasarlamanın önemli unsurlarından biridir. (Güven ve Kürüm, 2006: 86).
 
Üç veya Daha Fazla Yazarlı Kaynaklar
Üç veya daha fazla yazarı olan herhangi bir kaynağın referansını verirken; ilk referans vermede tüm yazarların soyadları virgülle ayırarak açıkça belirtilmelidir. Daha sonra verilen referanslarda; bu kaynağın referansları ilk yazarın soyadı ve “vd.” Kullanılarak verilir.
İlk Kullanımda:
a. Cümle içi gösterimine ilişkin örnek:
 Cümle içi gösteriminde metninizde parantezden önce yazarlardan bahsedilmişse:
… Çardak, Ceylan ve Güven (2008: 206) çevrimiçi derslerin etkililiğini sağlama da etkileşim öğelerinin büyük rol oynadığını belirlemiştir.
 
b. Cümle sonu gösterimine ilişkin örnek:
Cümle sonu gösteriminde metninizde yazarlar hakkında bir ifade yoksa;       
… Çevrimiçi derslerin etkililiğini sağlama da etkileşim öğelerinin büyük rol oynadığı belirlenmiştir (Çardak vd., 2008: 206).
 
Daha sonraki kullanımlarda:
a. Cümle içi gösterimine ilişkin örnek:
 Cümle içi gösteriminde metninizde parantezden önce yazarlardan bahsedilmişse:
… Çardak vd. (2008: 206) çevrimiçi derslerin etkililiğini sağlama da etkileşim öğelerinin büyük rol oynadığını belirlemiştir.
 
b. Cümle sonu gösterimine ilişkin örnek:
Cümle sonu gösteriminde metninizde yazarlar hakkında bir ifade yoksa; 
… Çevrimiçi derslerin etkililiğini sağlama da etkileşim öğelerinin büyük rol oynadığı belirlenmiştir (Çardak vd., 2008: 206).
 
Yazarı bilinmeyen kaynaklar
Cümle sonu gösterimine ilişkin örnek:
Yazarı bilinmeyen kaynaklar metin içi alıntılarda tırnak içinde yer alan kısa makale başlığı ve tarih ile verilir. Makale başlıkları uzun olduğunda, başlığın yalnızca ilk kelimesi veya iki kelimesi kullanılır.
Metin içi gösterim:
… (“Uzaktan Eğitimde Yaşanan Sorunlar”, 2003: 56).
 
Aynı Soyadına Sahip Yazarların Eserleri
Birden fazla kaynağın ilk yazarları aynı soyadına sahip ise bu durumda her bir kaynak için ilk yazarların ön adının baş harfleri büyük harf ve nokta ile soy isimden önce örnekte olduğu gibi verilir.
  1.       Cümle içi gösterimine ilişkin örnek:
Cümle içi gösteriminde metninizde parantezden önce yazarlardan bahsedilmişse:
A. Ceyhan (1990: 56) ve E. Ceyhan’ın (1998: 124 – 125) çalışmalarında ifade ettikleri gibi, …
 
  1.       Cümle sonu gösterimine ilişkin örnek:
Cümle sonu gösteriminde metninizde yazarlar hakkında bir ifade yoksa; 
… ifade edilmektedir (A. Ceyhan, 1990: 56 ve E. Ceyhan, 1998: 124, 125).
 
Aynı Yazarın Eserleri
Aynı yazar tarafından yazılmış iki veya daha fazla kaynaktan aktarma yapılırken yazarın soyadı bir kez yazılır ve kaynakların basım yılları noktalı virgül ile ayrılarak sıralanır. Yapılan sıralamada eskiden yeniye doğru bir sıralama yapılması tercih edilir.
  1.      Cümle içi gösterimine ilişkin örnek:
Cümle içi gösteriminde metninizde parantezden önce yazarlardan bahsedilmişse:
Adıgüzel’in (1991: 142; 2006: 298) araştırmalarında….
 
   b. Cümle sonu gösterimine ilişkin örnek;
Cümle sonu gösteriminde metninizde yazarlar hakkında bir ifade yoksa;
… belirtilmektedir (Terzi, 2003: 251; 2005: 64).
 
Bir Yazarın Aynı Tarihli birden fazla Eseleri
Bir yazarın aynı yılda basılan birden çok eseri referans olarak verilirken eserlerin yayın tarihlerinden sonra a, b, c .. küçük harfler kullanılır.
  1.      Metin içi gösterimine ilişkin örnek:
Cümle içi gösteriminde metninizde parantezden önce yazarlardan bahsedilmişse:
…. Balaban, (2004a: 23; 2004b: 200) ekonomik yapının düzelmesindeki en önemli faktörlerin ….
  1.     Metin içi gösterimine ilişkin örnek:
Cümle içi gösteriminde metninizde yazarlar hakkında bir ifade yoksa;
Bazı araştırmalarda (Balaban, 2004a: 23; 2004b: 200) ekonomik yapının düzelmesindeki en önemli faktörlerin ….
 
Derleme Kaynaklar
Derleme kaynakların gösteriminde yalnızca yazar ya da yazarların soyadları verilir. Editör bilgisi kaynakçada yer alır.
  1.       Cümle içi gösterimine ilişkin örnek:
Cümle içi gösteriminde metninizde parantezden önce yazarlardan bahsedilmişse:
… Odabaşı ve Kılıçer (2008: 46)’e göre, postmodernizmin erkek ile kadın arasındaki ayrımı reddetmesi, postmodern reklamlarda da kendini göstermektedir.
 
  1.       Cümle sonu gösterimine ilişkin örnek:
Cümle sonu gösteriminde metninizde yazarlar hakkında bir ifade yoksa;
… Postmodernizmin erkek ile kadın arasındaki ayrımı reddetmesi, postmodern reklamlarda da kendini göstermektedir (Odabaşı ve Kılıçer, 2008: 46).
 
Çeviri Kaynaklar
Çeviri kaynakların metin içi gösteriminde yalnızca yazar ya da yazarların soyadları verilir. Çeviren bilgisi kaynakçada yer alır.
  1.      Cümle içi gösterimine ilişkin örnek:
Cümle içi gösteriminde metninizde parantezden önce yazarlardan bahsedilmişse:
… Bradley (2004: 45)’e göre rakiplere odaklanma, şirketlerin güçsüz rakiplerinin zayıf olan yönlerine yoğunlaşmak yoluyla bu rakiplerinden müşteri ve pazar payı çalmaya çalışmasıdır.
 
  1.     Cümle sonu gösterimine ilişkin örnek:
Cümle sonu gösteriminde metninizde yazarlar hakkında bir ifade yoksa;
… rakiplere odaklanma, şirketlerin güçsüz rakiplerinin zayıf olan yönlerine yoğunlaşmak yoluyla bu rakiplerinden müşteri ve pazar payı çalmaya çalışmasıdır (Bradley, 2004: 45).
 
Kurum Yazarlı Kaynaklar
Kurum, dernek, hükümet kuruluşları ve çalışma gruplarının isimleri yazar gibi değerlendirilir. Genellikle metin içinde her geçtikleri yerde yazılırlar. Bazı kurum vb. yazarlarının ismi ilk geçtiği yerde açıkça yazılır ve sonra kısaltılarak kullanılır. Bir grup yazarın isminin kısaltılmasına karar verirken, aşağıdaki genel kurallar göz önünde bulundurulur.
Kısaltmalar, okuyucu için yeterince bilgi verecek şekilde olmalı ve “Kaynaklar” kısmına da hiçbir güçlüğe yer vermeden yazılabilmelidir. İsim uzunsa, kısaltması kolaylıkla okunuyor ya da biliniyor ise, ikinci veya daha sonra geçtiği yerlerde kısaltma kullanılır. Ancak ilgili kaynağın daha sonraki gösteriminde kısaltma kullanılacak ise ilgili kurumun kısaltması köşeli parantez içerisinde gösterilir. Daha sonraki gösterimlerde bu kısaltma kullanılır. Eğer isim kısaysa veya kısaltma anlaşılmazsa, ismi kısaltmanın yerine tam olarak yazmak daha doğru olur.
Metin içi gösterimine ilişkin örnek:
İlk referans verilmesinde
1. … (Milli Eğitim Bakanlığı [MEB], 2008: 20). 
Sonraki referans verilmelerde
2. … (MEB, 2008: 20).
 
Arşiv Belgeleri
Metin içindeki arşiv belgeleri, arşiv belgesinin kaynağı ilk etapta kısaltılmadan yazılır. Bununla birlikte, kısaltma sonraki kullanımlarda kullanılacaksa, ilgili arşiv belgesinin kısaltması köşeli parantez içinde gösterilir. Arşiv belgeleri dipnotunda, referanslar arşiv belgesinin adını, varsa belgenin tarihini, arşiv ve dosyaları, defterleri ve folyo / çarşafları / sayfa numaralarını içerir.

 
İkincil Kaynaktan Aktarmalar
  1.      Cümle içi gösterimine ilişkin örnek:
Cümle içi gösteriminde metninizde parantezden önce yazarlardan bahsedilmişse:
…Sağlam (1955’den aktaran Vural, 2008: 164) çalışmasında…
 
  1.     Cümle sonu gösterimine ilişkin örnek:
Cümle sonu gösteriminde metninizde yazarlar hakkında bir ifade yoksa;
….. belirtilmektedir (Sağlam, 1955’den aktaran Vural, 2008: 164).
 
E-Kaynaklar
Basılı olduğu halde internet ortamından erişim sağlanmış kitap, makale ve tezlerden yapılan aktarımlar basılı yayınların aktarımıyla aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnızca internet ortamında yer alan kaynakların gösterimine ilişkin örnekler şu şekildedir:
E-Dergilerdeki Makaleler
E-dergilerin metin içi aktarımlarında yazar ve/veya yazarların soyadları ve yayın tarihi (varsa sayfa numarası) parantez içinde gösterilir.
Metin içi gösterimine ilişkin örnek:
…. savunmuştur (Kopkallı ve Mutlu, 2009: 3).
 
Web Sayfasında Yayınlanan Bildiriler
Metin içi gösterime ilişkin örnek:
….. (Tanışlı ve Özdaş, 2006) şeklinde ifade edilmiştir.
 
Künye Bilgileri Olmayıp Yalnızca İnternet Ortamında Yer Alan Kaynaklar
Yazar, eser adı, yayın tarihi, kurum adı gibi künye bilgilerinin tamamının veya herhangi birinin olmadığı e-kaynaklarda yalnızca internet tam adresi ve erişim tarihi verilir. Metin içi gösterimde de bu kaynaklar dipnotta yer alır.
Örneğin;
http://www.warc.com/News/TopNews.asp?ID=26981&Origin=WARCNewsEmail (Erişim Tarihi: 16.07.2010)
Tablo ve Şekiller
Metin içinde her tablonun, şeklin, grafiğin, resmin bir numarası ve başlığı bulunur. Ancak numara ve başlık tablolarda üstte, şekillerde (grafik, resim vb.) altta yer alır. Her iki durumda da numaralar (1,2,3…) şeklinde yazılır. Başlıklar ilk harfleri büyük ve 11 punto olarak yazılır. Başlıklar sola dayalı olarak yazılır. Tablo, şekil vb.’nin altında kaynak gösterileceği durumlarda, koyu stilde “Kaynak” yazılarak, kaynak gösterilir. Kaynak gösteriminde 11 punto kullanılır. Bu gösterim hem metin içi hem de dipnot yoluyla yapılan aktarımlarda aynı şekilde uygulanır.
Alıntılar
Doğrudan aktarmalarda alıntı, ana düşünce, biçim ve içerik yönünden değiştirilmeden çalışmada yer alır. 40 kelimeden daha kısa olan alıntılar tırnak işaretleri içinde ve normal satır aralıklarıyla yazılır. 40 kelime ve daha uzun alıntılar, az yer tutması ve ilk bakışta bunun bir aktarma olduğunun anlaşılabilmesi için, sıkıştırılmış paragraf şeklinde verilir. Bu amaçla, blok biçimindeki alıntı yeni satırdan başlamalı ve tüm paragraf soldan satır başı hizasından bloklanıp soldan girinti oluşturulacak şekilde 1.25 cm içeriden yazılır. Alıntı içinde de paragraflar varsa bu paragrafların başında da 1.25 cm girinti veya beş boşluk bırakılmalıdır. Alıntının tamamı tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Blok alıntılar için tırnak işaretleri kullanılmaz. Blok alıntı içindeki her türlü alıntılama çift tırnak işaretleri ile belirtilmelidir.
KAYNAKÇA OLUŞTURMA
Tek Yazarlı Kitap
Soyad, Adın Baş Harfi. (Yayım Yılı). Kitap Adı. Yayım Yeri: Yayın Evi.
İpekten, H. (1990). Nâ’ilî Dîvânı. Ankara: Akçağ.
Çok Yazarlı Kitap
Soyad, Adın Baş Harfi., Soyad, Adın Baş Harfi. ve Soyad, Adın Baş Harfi. (Yayım Yılı). Kitap Adı. Yayım Yeri: Yayın Evi.
Eğilmez, M. ve Kumcu, E. (2012). Ekonomi Politikası. İstanbul: Remzi Kitabevi.
Çetişli İ., Çetin, N., Doğan, A., Gür, A., Karataş, C. ve Demir, Ş.  (2007). II. Meşrutiyet Dönemi Türk Edebiyatı. Ankara: Akçağ.
Çeviri Kitap
Soyad, Adın Baş Harfi. (Yayım Yılı). Kitap Adı. Çevirmenin Soyadı, Çevirmenin Adının Baş Harfi. (Çev.). Yayım Yeri: Yayın Evi.
Ferguson, N. (2009). Paranın Yükselişi-Dünyanın Finansal Tarihi. Pala, B. (Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Editörlü Kitap
Soyad, Adın Baş Harfi. (Ed.). (Yayım Yılı). Kitap Adı. Yayım Yeri: Yayın Evi.
Özbek, M. (Ed.). (2005). Kamusal Alan. İstanbul: Hil.
Editörlü Kitapta Bölüm
Soyad, Adın Baş Harfi. (Yayım Yılı). Bölüm Başlığı. Editör Adı (Ed.), Kitap Adı içinde (sayfa aralığı). Yayım Yeri: Yayın Evi.
Kejanlıoğlu, B. (2005). Medya Çalışmalarında Kamusal Alan Kavramı. Meral Özbek (Ed.), Kamusal Alan içinde (s. 689-713). İstanbul: Hil.
Dergiden Tek Yazarlı Makale
Soyad, Adın Baş Harfi. (Yayım Yılı). Makale Başlığı. Dergi Adı, Cilt (Sayı), Sayfa Aralığı.
Özerhan, Y. (2016). Yerel Finansal Raporlama Çerçevesi Taslağındaki Ölçümleme Esasları Üzerine Bir Değerlendirme. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 18 (2), 307-336.
Dergiden Çok Yazarlı Makale
Soyad, Adın Baş Harfi., Soyad, Adın Baş Harfi. ve Soyad, Adın Baş Harfi.  (Yayım Yılı). Makale Başlığı. Dergi Adı, Cilt (Sayı), Sayfa Aralığı.
Ayrıçay, Y., Özçalıcı, M. ve Bolat, İ. (2017). Katılım Bankalarının Performanslarının AHP ve GIA Tekniklerinden Oluşan Bütünleşik Bir Sistem ile Değerlendirilmesi: Türkiye
Örneği. Pamukkale Avrasya Sosyoekonomik Çalışmalar Dergisi4(2), 54-69.
Elektronik Dergiden Makale
Soyad, Adın Baş Harfi. (Yayım Yılı). Makale Başlığı. Dergi Adı, Cilt (Sayı). Erişim Adresi.
Kardaş, F. ve Tanhan F. (2018). Van Depremini Yaşayan Üniversite Öğrencilerinin Travma Sonrası Stres, Travma Sonrası Büyüme ve Umutsuzluk Düzeylerinin İncelenmesi. YYÜ Eğitim Fakültesi Dergisi, XV (I). Erişim: http://efdergi.yyu.edu.tr/makaleler/Cilt15/rpdabdyyuefd01112017y.pdf
Sempozyum/Kongre/Konferans/Bildiri
Soyad, Adın Baş Harfi. (Tarih). Bildiri Başlığı. Sempozyum/Kongre/Konferans Adı Tam Metni içinde (sayfa aralığı).
Bülbül, S. E. ve Baykal, K. B. (2017). Gri İlişkisel Analiz Yöntemi İle Hayat Dışı Branşlarda Türk Sigorta Sektörünün Değerlendirmesi. 3. Ulusal Sigorta ve Aktüerya Kongresi Tam Metini içinde (s. 1-9).
Yayımlanmamış Tez
Soyad, Adın Baş Harfi. (Tarih). Tezin Başlığı. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans/Doktora Tezi). Kurum adı, Yer.
Ertuş, A. (2016). Toplumcu Gerçekçi Türk Şiirinde Kadın İmgesi (1960-1980). (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Yüzüncü Yıl Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü, Van.
Ansiklopediler
Soyad, Adın Baş Harfi. (Tarih). Madde Başlığı. Ansiklopedi Adı içinde. (Cilt, sayfa aralığı). Yer.
Bergmann, P. G. (1993). Relativity. The New Encyclopedia Britannica içinde(Cilt. 26, ss. 501-508). Chicago, IL: Encyclopedia Britannica.
Sözlükler
Soyad, Adın Baş Harfi. (Yayım Yılı). Sözlük Adı. Yayım Yeri: Yayın Evi.
Gerrymander. (2003). Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary (11. Baskı). Springfield, MA: Merriam-Webster’s.